aazz11

Selvom mange helst bare vil glemme det, er det desværre ikke hvert år, der er plads i alles økonomi til luksusressorter, eventyr og selvforkælelse på en sydlandsk ø. Men så er det jo godt, at man også kan solbade på en sandstrand, nyde god mad ved solnedgang og slynge drinks ned i godt selskab forholdsvist billigt – hvis man blot husker at tænke sig om.

Med lidt omtanke kan små justeringer i budgettet og forventningerne hist og her gøre en kæmpe forskel. Det kan godt være, at I må sætte kursen mod Bornholm i stedet for Hawaii – men det eller andre mere nærtliggende feriedestinationer skal bestemt ikke kimses af, da de byder på lige så spektakulære oplevelser som resten af denne store, vide Verden. Læs videre nedenfor og få vores tips til, hvad du kan gøre for at få en fantastisk ø-ferieoplevelse på et skrabet budget.

Find ind til det vigtige

Før du lægger konkrete planer for din ferie, skal du sætte dig ned med hvem end, du ønsker at rejse sammen med – medmindre det er en soloferie. I skal nu hver især gøre jer klart, hvad det er allervigtigst for jer at gøre på og få ud af jeres fælles ferie.

Først kan dette trin virke uoverskueligt, da man jo allerhelst vil det hele og mere til. For hvem har dog lyst til at give afkald på den smukke vandretur, pubcrawlen, shoppeturen, stranddagene, rundvisningerne i samtlige historiske områder, museumsbesøget, loppemarkedet eller spaopholdet?

Det er dog vigtigt for alle, der rejser med andre, at hver deltager får styr på deres topprioriteter og er villige til at gå på kompromis. Er man ikke villig til at skære ned, kan man ende i flere forskellige situationer, som alle er dyre og skaber unødvendige spændinger i gruppen:

  • I ender med en kilometerlang aktivitetsliste, som I skal bruge evigheder på blot at forberede jer til. Det koster bookingpenge, hvis I skal være sikre på, at alle aktiviteterne ikke er udsolgt eller tager for lang tid i kø, når I når frem – og så er det udmattende. Ferien føles hurtigt som et maraton, hvis I ikke når at nyde en aktivitet, fordi I er bange for at komme for sent til den næste.
  • Der vil altid være en af rejsekammeraterne, der er dårligere til at forhandle end de andre, og hvis de andre hårdnakket holder fast i deres aktivitetsønsker, giver vedkommende sig hurtigt. Lige pludselig har de spenderet en hulens masse på en ferie, de egentlig ikke selv er begejstret for – og det er også spild af penge.

strand

Prioriter, prioriter, prioriter!

Hvis I slet ikke har diskuteret rejsens formål, kan I starte med hver især at mærke efter, hvad I har brug for. Taler vi 14 dages afslapning, eller skal der brændes energi af – og er det med masser af sport eller vilde byture? Find ud af, hvor på spektret imellem disse yderligheder, gennemsnittet af jeres præferencer ligger. Når det er på plads, kan I diskutere hvilke aktiviteter, der er topprioriteter for at ramme denne balance og give alle den optimale ferieoplevelse – uden at bruge penge på hver evig eneste ting, I synes lød sjov, da I sad hjemme ved spisebordet.

Vær omstillingsparat

Når det er sagt, skal I også huske, at alt ikke skal gå op i stringent, detaljeret planlægning. Ja, der er helt sikkert penge at spare ved at orientere sig grundigt hjemmefra – men det er der også, hvis I er fleksible og klar til at pakke kufferten med kort varsel.

Ja, vi er godt klar over, at vi indledte denne artikel med at understrege, hvor oplevelsesrige Bornholm og andre danske øer er, og det holder vi bestemt også fast i. Men dette ville simpelthen ikke være en god guide til billige ferier, hvis vi ikke nævnte afbudsrejser. Hvis du ved, hvor du skal holde øje, kan du være heldig at finde den perfekte tur til den paradisiske ferieø, du drømmer om. Slap af i solen på en strand på Mallorca, se Mauis spektakulære natur eller tag på en action-pakket sportsferie på Korsika – med store rabatter på rejsernes normale priser. Se de bedste afbudsrejser her.