aazz11

Solskinsøen Bornholm er i stigende grad en populær feriedestination for os danskere, men faktisk også for turister udenlands fra. I de næste afsnit deler vi ud af nyttig information om øen og giver dig tips og tricks til alt, hvad du bør opleve på smukke Bornholm.

 

Fakta om Bornholm

 

Bornholm er en klippeø beliggende i den aller østligste ende af Danmark. Hovedstaden hedder Rønne og øen har et samlet indbyggertal på ca. 39.900 – et tal der har været stødt faldende de sidste årtier. I 2014 kom Bornholms indbyggetal for første gang i nyere tid under 40.000. Siden 2003 har Bornholms kommune hørt under Region Hovedstaden.

I Enevælden tilfaldt Bornholm til Skåne i Sverige. Men det lykkedes en oprørsgruppe at befri Bornholm, og fra 1660 hørte øen igen officielt under det danske rige. Den svenske indflydelse og den geografiske tæthed til Sverige ses og høres dog fortsat i bl.a den bornholmske dialekt, som for mange lyder som en særlige egen blanding af dansk og svensk.

 

Sådan kommer du til Bornholm

 

Hovedstaden Rønne har sin egen lille lufthavn. Her kan du flyve til fra København på blot 35 minutter, eller fra Billund og Aalborg på godt 1 time. Foretrækker du at sejle fremfor at flyve, så kan du sejle fra Ystad i Sverige på 1 time og 20 minutter eller fra Køge på ca. 5,5 time. Mulighederne er altså mange, vær dog opmærksom på at fly fra Billund og Aalborg kun afgår i sommerperioden.

 

Det skal du opleve på Bornholm

 

Solskinsøen byder på smuk natur og skønne badestrande, nogle af de bedste er Sandvig strand,  Dueodde Beach og Melsted strand. Sidstnævnte huser det populære og nærmest ikoniske Melsted badehotel.

 

Er du historie interesseret bør du uden tvivl besøge Hammershus, det er Bornholms mest besøgte seværdighed og Nordeuropas største borgruin.

 

Læg også med fordel vejen forbi Ekkodalen. Det er en såkaldt sprækkedal, hvor du kan teste hvor høj genlyd din egen stemme kan give. Desuden ligge Ekkodalen idyllisk omringet af en næsten 200 år gammel skov, der hvert år omkring pinse fyldes med liljekonvaller – en sjældent og meget smukt syn.

 

Besøg også Danmarks eneste bjergby, Gudhjem. Den er placeret på den nordlige del af Bornholm og snyd så ikke dig selv for byens specialitet ”Sol over Gudhjem” – et stykke smørebrød med røget sild, rå æggeblomme, purløg og radisser.

Fra Gudhjem kan du sejle til den lille ø Christiansø på en lille time. Øen kan bryste sig af en velbevaret kulturarv i et frodigt landskab og er desuden Danmarks absolut østligste punkt.

 

Også tæt på Gudhjem ligger Helligdomsklipperne, som består af skarpe granitsøjler , stejle klippevægge og grotter – et helt særligt naturfænomen.

 

Desuden byder Rønne og de mange små havnebyer på et væld af lækre gastronomiske oplevelser – indtag eksempelvis middag på Michelin niveau på Restaurant Nordlandet eller smørrebrød i verdensklasse på Christianshøjkroen.