aazz11

Bornhold er i folkemunde blevet døbt solskinsøen, og det er ikke et tilfælde, at der hvert år drager flere tusindvis af turister til den lille ø. Mange af dem har nemlig i sinde at nyde vejret, som ofte er langt bedre og mere solrigt end i resten af Danmark. Derudover er der selvfølgelig også mange, der drager dertil for at se den smukke og atypiske natur, som låner flere træk fra naboen Sverige end fra Danmark. Der er frodigt og grønt om sommeren, og mange steder kan man se granit stikke op.

Hvis man godt kunne tænke sig at have en smuk have, er det oplagt at tage inspiration fra solskinsøens frodige natur. Så er det sådan set lige meget, om man bor på Bornholm eller ej, selvom det selvfølgelig er oplagt, hvis man selv er bornholmer og har det smukke landskab lige udenfor vinduet. Inden man begynder at pynte sin have, så den vækker minder om det svenske højland eller bornholmsk natur, er det dog vigtigt at overveje et par ting. Først og fremmest skal man selvfølgelig overveje, hvilken type have man gerne vil have.

Planlægning og brainstorm over have

Hvilken have skal i have?

Her tænkes der ikke udelukkende på stilistiske valg. Du bør i mindst lige så høj grad have det praktiske i tankerne. Hvor ofte kommer i til at gå i haven for at vedligeholde den, og er der også nogle børn at tage hensyn til i haveanlægningen. Sådanne ting kan have ret stor indvirkning på, hvilken have, man i sidste ende sidder tilbage, og derfor er det vigtigt, at man har styr på dem i god tid. Man kan med fordel sætte sig ned sammen med hele resten af familien og holde en brainstorm over de ting, som man gerne vil have i haven. 

Husk dog, at haven i lige så høj grad er defineret af de ting, den ikke har, og at man selvfølgelig ikke kan efterkomme ethvert ønske. I så fald ville man bare stå tilbage med en rodet og grim have, som ingen alligevel har lyst til at bruge. Sådan en brainstorm kan dog være en meget god måde at få taget temperaturen på, hvor havelysten familien er, samt hvad man egentlig gerne vil have ud af sin have.

Granit til haven

Bornholmske sten og planter

Hvis man efter sådan en brainstorm med familien stadig er forelsket i den bornholmske natur, og ønsker at den skal flytte ind i haven, kan man så gå i gang. Et oplagt sted at starte, vil selvfølgelig være med granit sten, som nærmest er et vartegn for Bornholm, da de er et af de eneste steder i Danmark, der har det naturligt i undergrunden. Det vil nok blive svært at have store klipper på samme måder som nogle steder på Bornholm. Man kan dog vælge at bruge granit, hvor man ellers ville have brugt kampesten eller endda fliser. Det kunne for eksempel være omkring et bed.

Bornholm har desuden en ret særegen vegetation, som man også sagtens kan inddrag i sin haveplanlægning, hvis man gerne vil have den til at emme af Bornholm. Man kan for eksempel plante blegblå anemone, sort radeløv, bakkepotentil og klipperøn, som alle er planter, der er næsten eksklusive til Bornholm, så længe man befinder sig inden for de danske grænser. De fleste af dem er dog ikke ligefrem blomster, og de vokser mestendels vildt i naturen. Det må derfor være op til den enkelte at afgøre, hvorvidt de evner at få dem til at pynte og indgå i resten af haven. Det er dog ikke til diskussion, at det er nogle særlige og pæne planter, som med garanti vil vække dine gæsters opmærksomhed. 

Der er mange andre måder at få din have til at emme af Bornholm, men i sidste ende handler det mest af alt om, hvilken stemning den giver dig og resten af familien.