
Der er intet mere tilfredsstillende end at lave tinge selv, fra start til slut. Men i vores moderne samfund er det næsten ikke længere muligt. Tidligere har bønder faktisk været selvforsynende med stort set alt. Udover at dyrke afgrøder til salg har det været selvfølgeligt at gården også producerede mad til bondens familie og arbejdsfolket.
En køkkenhave var en selvfølge. Der blev dyrket alle de grønsager køkkenet skulle bruge, der var grise, høns, gæs og ænder der gav både kød og æg. Og der var frugthaver, med kirsebær, pærer og naturligvis også forskellige æbletræer. Fordi æbletræer og Danmark har været uadskillelige i mange århundreder.
Danmark er et æble-land
Ingen ved så rigtigt hvorfor, men æbletræer stortrives i Danmark. Det må være kombinationen af jord, luft, lys og vand. Danmark har ellers ikke et klima der umiddelbart er fantastisk for æbletræer. Æbletræer kommer oprindeligt fra Kasakhstan, syd for Rusland. Det er en tidligere Sovjetrepublik, et stort steppe-land hvor der stadig findes nomader på hesteryg.
Klimaet der er helt anderledes end i Danmark: varme, tørre somre og iskolde vintre med masser af sne og storme der fejer igennem det vide land. Der findes også masser af bjerglandskaber som ville få vores Himmelbjerg til at ligne et muldvarpeskud.
Men æbletræerne blev forelsket i Danmark alligevel, og nu føler de sig meget hjemme her.
Mange århundreders målretter avl har selvfølgelig også haft en indflydelse.
De gode danske æblesorter
Der blev avlet æbler i Danmark helt sikkert siden middelalderen. Dengang var det hovedsageligt klostrene der tog sig af det. Bønderne fik så hvad munkene havde skabt og testet, og det var helt sikkert ikke en gratis service. Men munkene var dengang hvad videnskabsfolk er i dag og på klostrene blev der forsket og eksperimenteret.
Æblesorter bliver udviklet igennem forædling. Det er en langvarig og arbejdsom proces, især når det drejer sig om træer. Man krydser forskellige træer med hinanden og ser hvad der kommer ud af det. Der skulle typisk gå 5-8 år før et nyudviklet træ begyndte at bære frugter så man rent faktisk kunne teste resultaterne. Avlsarbejdet var meget systematisk og blev rakt videre fra generation til generation.
Æbletræer som er udviklet specielt til private haver
I dag har vi æblesorter som vi kan spore tilbage til midten af 1600 tallet. Og arbejdet har aldrig stoppet. I dag er det landbrugsskoler, universiteter og store virksomheder der fortsætter med at udvikle nye æblesorter.
Et vildt æbletræ bliver 8-10 m høj med en krone der kan blive næsten lige så bred. Det er nogle fuldvoksne træer. Imponerende smukt når de blomstrer og de kan give flere hundrede kg æbler, år efter år i 50 år og længere.
Men sådan en kæmpe passer ikke ligefrem i boligkvarterers baghaver.
I dag findes derfor mange sorter som er udviklet især til hobbydyrkning. Æbletræer der passer fint i villakvarterernes og parcelhusenes baghaver. De bliver kun mellem 1½ og 3m høje og bærer frugter allerede efter anden eller tredje vækstsæson. Dvs. et eller to år efter de er blevet podet.
Det er nemt at dyrke æbler
Alle æbletræer er podede. Dvs. man propper en kvist fra et andet træ af en bestemt sort på en grundstamme. Vilde æbler er nemlig ikke noget at råbe hurra for, så rent kulinarisk set. De er sure og seje, og små.
Med de sorter som er udviklet specielt til havebrug, er det blevet en barneleg at dyrke æbler i haven. Det er nemt, det er billigt og det er meget belønnende.
Når du for første gang spiser en hjemmebagt æblekage fra det æbletræ du har plantet i din have, så er du ikke i tvivl.